Content:

Slot Mirabell Salzburg

 

In het jaar 1606 liet vorst-aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau buiten de stadsmuren voor de Salzburgse burgermeid Salome Alt een slot bouwen, dat hij "Altenau" noemde.

Salome Alt was de dochter van de invloedrijke koopman en raadsheer/wethouder Wilhelm Alt en was de grote liefde van de vorst-aartsbisschop. Zij schonk hem 15 kinderen waarvan er 10 in leven bleven.

Na de dood van Wolf Dietrichs - hij werd in 1612 tot aftreden gedwongen en tot aan zijn dood gevangen gezet op de burcht - werd de naam "Altenau" door Markus Sittikus von Hohenems (1612 - 1619) veranderd in "Mirabell".

De Marmerzaal, eens de feestzaal van de vorst-aartsbisschop,

waar reeds vader Leopold Mozart en zijn kinderen Wolfgang en Nannerl musiceerden, wordt nu als de "mooiste bruiloftzaal ter wereld" beschouwd.

Bovendien heeft deze Marmerzaal een representatieve functie, namelijk voor het houden van conferenties, bij het uitreiken van onderscheidingen en het geven van concerten (Salzburger Schloßkonzerte).

Slot Mirabell kende beroemde persoonlijkheden:

drie jaar voor de grote brand van 1 juli 1815, toen Salzburg een korte tijd tot Beieren (Dld.) behoorde, werd op Slot Mirabell de Prinz Otto von Bayern geboren, de latere koning van Griekenland.

Een jaar later werd Salzburg weer "Oostenrijks" en kwam Slot Mirabell als zomerresidentie in keizerlijk bezit.

Gedurende 12 jaar, van 1851 tot 1863, woonde aartsbisschop Kardinaal Maximilian Josef von Tarnóczy op het slot.

Heden ten dage dient het herbouwde slot als dienstwoning voor de burgemeester van Salzburg.Boek
Locatie & aankomst
.